Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Παναιτωλική "O Δημήτρης Κατσικόπουλος θεωρείται δυνατή υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της πρώτης αιρετής περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας"

θεωρείται δυνατή υποψηφιότητα


O Δημήτρης Κατσικόπουλος για την Περιφέρεια με έτοιμο σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα

Αποκλειστική Συνέντευξη στην «Π»

O Δημήτρης Κατσικόπουλος θεωρείται δυνατή υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της πρώτης αιρετής περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τα υψηλότατα ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη αναγνωρισιμότητά του αλλά και η διεισδυτικότητα που έχει και στους τρεις νομούς, τον καθιστούν γερό χαρτί για την κατάκτηση της Περιφέρειας και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.

Η υποψηφιότητα Κατσικόπουλου μπορεί να ...παίζει δυνατά, ωστόσο ο ίδιος διατηρεί χαμηλούς τόνους και σχεδιάζει με προσοχή τα βήματα του, και τα πλάνα του για τη Δυτική Ελλάδα.

Μας μιλάει για τον Καλλικράτη, για τη Δυτική Ελλάδα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και για τη δυνατότητα των τριών νομών να λειτουργήσουν αλληλοσυμπληρούμενοι στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης και διατομεακής χωρικής διακυβέρνησης.

- Μπορούμε να κάνουμε λόγο για επανάσταση στην Αυτοδιοίκηση, με τον Καλλικράτη;

Σίγουρα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το κάνει πράξη το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. υποσχέθηκε το 2004 αλλά και το 2007 την επανίδρυση του κράτους.
Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησής της όμως, όχι μόνο δεν τόλμησε να κάνει τομές, αλλά το μόνο που πέτυχε, ήταν η επανίδρυση του δικού της κράτους, με όλα τα θλιβερά επακόλουθα.
Την αλλαγή που η ΝΔ φοβήθηκε να κάνει, την κάνει το ΠΑΣΟΚ, που είναι και ο πολιτικός φορέας που μπορεί να σηκώσει το βάρος μεγάλων αλλαγών, τόσο στο θεσμικό πεδίο όσο και στο πεδίο της κοινωνίας.
Η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία. Χρέος των λειτουργών της αυτοδιοίκησης, χρέος όλων μας είναι να πάρουμε στα χέρια μας και να κάνουμε πράξη τον Καλλικράτη.

- Ο Καλλικράτης είναι μια βαθιά τομή, μια ριζική αναδιάρθρωση του κράτους. Πιστεύετε ότι θα δώσει τις λύσεις που απαιτούνται από τους πολίτες;


Σήμερα, η μεταρρύθμιση αυτή , είναι όσο ποτέ επιβεβλημένη. Οι αλλαγές και οι τομές, είναι όχι απλώς αναγκαίες, αλλά μονόδρομος, αν θέλουμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα απαντά στις ανάγκες του πολίτη, αλλά και στην απαίτησή του να συμμετέχει άμεσα στις αποφάσεις, να ελέγχει που πάνε τα χρήματα από τη φορολόγήσή του, να αισθάνεται σιγουριά, προοπτική και ασφάλεια και να πιστέψει ότι μπορεί με τις δικές του απελευθερωμένες δυνάμεις να επιτύχει την ευημερία.
Θεμελιώδης όρος της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας, ήταν να εδραιωθεί ένα κράτος που σέβεται, στηρίζει και προστατεύει τον πολίτη. Ένα κράτος που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Κατά καιρούς από την πλευρά μας, έχουν υποβληθεί προτάσεις, στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής κατανομής των πόρων που συγκεντρώνονται σε επίπεδο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη για δομικές αλλαγές και ανασύνταξη του κράτους.
Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης απαντά σε πολλά από τα χρόνια αιτήματά μας ως τοπική αυτοδιοίκηση.
Απαντά στις προσδοκίες μας και κυρίως στις προσδοκίες των πολιτών για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα δημιουργήσει τις προϋπόθεσης ισομερούς ανάπτυξης της χώρας και παροχής ίσων ευκαιριών, μακριά από την λογική του υδροκέφαλου κράτους, που μέχρι σήμερα μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.
Ενός μοντέλου, που θα δημιουργήσει νέες πειρφερειακές δομές οι οποίες θα λειτουργούν σε καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας.
Για αυτό το λόγο και ο «Καλλικράτης» είναι μια βαθιά δημοκρατική πρόταση, που αγγίζει με δύναμη και ανανεώνει την ίδια την ουσία του πολιτεύματος

-Υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση από την πλευρά σας για τη Δυτική Ελλάδα και το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα;

Έχουμε χρέος να έχουμε τις δικές μας προτάσεις, το δικό μας όραμα και να είμαστε έτοιμοι από 1/1/2011 να ξεκινήσουμε να τις υλοποιούμε εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν για τη νέα αιρετή περιφέρεια..
Ήδη εμείς στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, έχουμε έτοιμο ένα master plan το οποίο καταρτίσαμε σε συνεργασία με ομάδα πανεπιστημιακών, εξειδικευμένων επιστημόνων και φορέων από όλη τη Δυτική Ελλάδα, περιγράφοντας με ακρίβεια τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από 1/1/2011 έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε μια μέρα από την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και του ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για μια πλήρη μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης στη Δυτική Ελλάδα και για μια πλήρη πρόταση για τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς, από την οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές και τις μεταφορές, μέχρι τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Καταρτίζουμε εδώ και χρόνια αυτό το σχέδιο. Έχουμε προστάσεις ,έχουμε επιλέξει και τεκμηριώσει κάθε βήμα έχουμε ιεραρχήσει στόχους, για να μη χάσουμε ούτε ώρα, ούτε ευρώ.

Τι σημαίνει για τη Δυτική Ελλάδα ο Καλλικράτης;

Η Δυτική Ελλάδα θα χωριστεί σε νέες ισχυρές περιφέρειες που θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και να διευρύνουν το ενδιαφέρον τους, τον σχεδιασμό τους και τον οραματισμό τους σε ένα ευρύτερο χωρικό επίπεδο, προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε λόγο για γενικότερη ανάπτυξη της δυτικής πλευράς της χώρας.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, οφείλουμε να δούμε την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των μεγάλων έργων αλλά και την δυνατότητα κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν και κατά συνέπεια ενώνουν μεταξύ τους πολλές περιοχές, ορίζοντας με αυτό τον τρόπο και την κοινή τους μοίρα.

Πως βλέπετε την σύμπραξη των τριών νομών στη Δυτική Ελλάδα;

Στόχος μας θα πρέπει να είναι μια Περιφέρεια που θα κινητοποιεί το ενδογενές δυναμικό της και θα συνεισφέρει σε μια πολυεπίπεδη και διατομεακή χωρική διακυβέρνηση.
Κάθε περιοχή έτσι αποκτά τον διακριτό της ρόλο χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτόν, η αναπτυξιακή της προοπτική.
Στα πλαίσια αυτά, οι τρεις νομοί δικτυώνονται και κάθε περιοχή αναδεικνύει το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Η Αιτωλοακαρνανία αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο και το πλούσιο υδατικό δυναμικό , επενδύει στις ΑΠΕ, εκσυγχρονίζει την γεωργική της παραγωγή και μεταποίηση, αποκτά σημαίνουσα θέση όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές, αυξάνει την εμπορική/βιομηχανική της προσβασιμότητα.
Η Αχαΐα με το αστικό συγκρότημα της Πάτρας μετατρέπεται σε εθνικό πόλο ανάπτυξης, επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό όσον αφορά τους τομείς έρευνας και τεχνολογίας, αποτελεί συγκοινωνιακό και επικοινωνιακό κόμβο, αναδεικνύει την πολιτιστική της παράδοση, στρέφεται στον τουρισμό και αποκτά στο ανατολικό της τμήμα, σύγχρονο και βιώσιμο οικιστικό προφίλ.
Η Ηλεία αναδεικνύει την μοναδική της - παγκόσμιας εμβέλειας - πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας και το φυσικό της περιβάλλον και επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό. Παράλληλα εκσυγχρονίζει την γεωργική της παραγωγή και μεταποίηση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΕ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ Ο ΜΠΕΝΕΚΟΣ

Φωτογράφος "καβάλησε" τους δημοσιογράφους για να βγάλει φωτογράφιες

  25η Μαρτίου στο Αγρίνιο και από νωρίς στην Πλατεία Δημοκρατίας έχει μαζευτεί κόσμος για να παρακολουθήσει τυην παρέλαση. Σιγά σιγά όλοι π...