Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Η οικονομία στο απόσπασμα και η Ελλάδα στην χρεοκοπία.

Ανδριόπουλος Ιωάννης MSc, Ph.D
Πρόεδρος Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Αγρινίου

Μαθητευόμενοι μάγοι ή άτομα επικίνδυνα για τη χώρα μας και την Ελληνική οικονομία είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ; Το ερώτημα αυτό απασχολεί σήμερα όλους τους Έλληνες. Βλέπουμε καθημερινά την συνολική καθίζηση της οικονομίας σε όλους τους τομείς. Η επιχειρηματικότητα και το κέρδος από την νόμιμη και δηλωμένη εργασία διώκονται με μανία και πρωτοφανή υψηλή φορολόγηση. Το σύνθημα φέρτε πίσω τα κλεμμένα το έκρυψε η σημερινή ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, το αποσιώπησε.
Δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς, καθώς τα κλεμμένα χρήματα, από το πραγματικό ταμείο του κράτους βρίσκονται καθημερινά σε συγκεκριμένες “τσέπες”. Το πελώριο χρέος κατά 70% είναι δημιούργημα των Ελληνικών σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Τους έχει γυρίσει μπούμερανκ. Έτσι στέφονται στην πραγματική οικονομία, στους μικροεπιχειρηματίες, στους μικροβιοτέχνες, στους καταστηματάρχες, στους υπαλλήλους, στα απλά νοικοκυριά. Προσπαθούν να τους ενοχοποιήσουν που αγόρασαν από την εργασία τους ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι. Ο δρόμος που έχουν πάρει με το ΔΝΤ παρέα το βλέπουν τώρα ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, λάθος που έγινε σκόπιμα..
Δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί γνώριζαν το τι θα συμβεί.
Όμως το σχέδιό τους ήταν να ρίξουν τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας συνολικά τα τελευταία 30 χρόνια, στην τελευταία πενταετή διακυβέρνηση της χώρας από την Νέα Δημοκρατία.
Για να το πετύχουν αυτό έχουν μαζί τους συγκεκριμένα μεγάλα Αθηναϊκά εκδοτικά-τηλεοπτικά συγκροτήματα.
Υπάρχει μια οικονομική θεωρία (εδραιωμένη ανάμεσα στους οικονομολόγους), που μας δείχνει τα δημόσια έσοδα σε σχέση με την φορολογική κλίμακα. Το κράτος μπορεί να έχει αύξηση εσόδων καθώς αυξάνει τη φορολογική κλίμακα, αλλά έως ένα σημείο. Το σημείο “T”, από εκεί και μετά τα έσοδα θα μειώνονται ανεξάρτητα από την αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές, ΦΠΑ κλπ.
Στις αρχές του 1970 ο Arthur Laffer έκανε δημοφιλή τη θεωρία αυτή ως Laffer curve (καμπύλη Λαφφέρ. Η θεωρία λέει ότι καθώς αυξάνονται οι φόροι, ολοένα και λιγότερα θα θελήσουν να δουλέψουν και να επιχειρήσουν με αποτέλεσμα, όταν το κράτος φτάσει να φορολογεί το 100% των κερδών, τα έσοδα θα είναι μηδέν και η πολυπόθητη ανάπτυξη θα είναι παρελθόν.
Άμεσο παράδειγμα εφαρμογής του Laffer curve είναι το τι γίνεται σήμερα στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Τα αυξημένα τέλη καθώς και η επιβολή των περιβαλλοντολογικών τελών έχουν αποθαρρύνει πολλούς από το να έχουν αυτοκίνητο.
Όσο περισσότερου είναι οι φόροι, τόσο λιγότεροι θα είναι πρόθυμοι να τους πληρώσουν. Ναι μεν οι φόροι θα είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρσι, διότι η αύξηση των τελών ήταν πολύ μεγάλη σε σχέση με το ποσοστό που παραδίδουν τις πινακίδες, αλλά οι παραδώσεις πινακίδων θα συνεχιστούν και το 2010 και πριν τελειώσει το 2010, αυτοί που δεν θα θελήσουν πλέον να έχουν αυτοκίνητο θα είναι πολλαπλάσιοι αυτών του 2009. Παράλληλα οι επιχειρήσεις αυτοκινήτου, οι πωλήσεις και ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου έχουν καταρρεύσει, όπως και τα κρατικά έσοδα από φόρους του συγκεκριμένου κλάδου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην κατανάλωση τσιγάρων όπου τα έσοδα που υπολόγιζαν από το φόρο καπνού είναι ήδη μειωμένα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις μεγάλες αυξήσεις του φόρου. Το ίδιο και με την βενζίνη.
Αν συνεχίσει η κυβέρνηση να προσπαθεί να βγάλει ξύγκι από τον Έλληνα φορολογούμενο, το πιο πιθανό είναι να δούμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην είναι πρόθυμο πλέον να πληρώσει τους αυξημένους φόρους, με αποτέλεσμα, όσο και να αυξάνει τους φόρους το κράτος, τα έσοδα να είναι μειούμενα. Ένα άλλο μεγάλο μέρος θα έχει πολύ μεγάλα κίνητρα για φοροδιαφυγή καθώς το 23% ΦΠΑ είναι μεγάλο κίνητρο.
Αυτός που θα πληρώσει πάλι το λογαριασμό της κυβέρνησης ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ είναι ο απλός εργαζόμενος, ο μεροκαματιάρης, ο μισθωτός. Οι έμμεσοι φόροι και φορολογία από την ίδια την οικονομική επιστήμη και την απλή καθημερινότητα χαρακτηρίζονται άδικοι, άνισοι. Πλήττουν μόνο τους οικονομικά αδύνατους. Μεγαλώνουν την κοινωνική ανισότητα.

Δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή του εφιάλτη . . . . .

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης απέστειλε προς το Δ.Σ. της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης την παρακάτω επιστολή:

"Σας γνωστοποιώ ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή σας για παρουσία μου στην ομιλία του κ. πρωθυπουργού στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη προεδρία της ΔΕΘ ΑΕ από τον κ. Ιωάννη Κωνσταντίνου* ο οποίος κατά το παρελθόν εξέφρασε προκλητικότατες ανθελληνικές, μειοδοτικές και φιλοσκοπιανές απόψεις και τις οποίες αρνείται να αναιρέσει. Ένας καταξιωμένος οικονομικός και κοινωνικός θεσμός όπως αυτός της ΔΕΘ, για τον οποίον υπερηφανεύεται η Μακεδονία, αλλά και όλη η Ελλάδα, δεν μπορεί να διοικείται από κάποιον πού στηρίζει τις εις βάρος της Πατρίδας μας και της εθνικής ευαισθησίας του λαού μας σκοπιανές επεκτατικές βλέψεις και να δηλώνει ότι είναι ένας ελληνόφων Ευρωπαίος και όχι Έλληνας!"

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΑ, ΝΑΤΟΣ, ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΦΕΡ/ΚΗΣ ΝΔ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ή ΟΧΙ?Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΛΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ, ΟΧΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΠΕ ΚΥΡΙΕ! ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΣΑΙ ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ! ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΚΡΑΤΩΡ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ!

Ανώνυμος είπε...

Όποιο παπαγαλάκι της κρατικοδίαιτης άρχουσας τάξης και αν ακούσεις στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και όποιο άρθρο και αν διαβάσεις στα φιλοκυβερνητικά έντυπα, που κάνουν διατεταγμένες αναλύσεις υπέρ των κατοχικών δυνάμεων, στο τέλος καταλήγουν στην ίδια δήθεν βαθυστόχαστη διαπίστωση:
Κανείς από τους άλλους, τους διαφωνούντες, δεν έχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση.

Τι εννοούν όμως με αυτή την δήθεν βαθυστόχαστη διαπίστωση;
Εννοούν απλά ότι....
κανείς άλλος, πλην της κατοχικής κυβέρνησης, δεν φέρνει πρόταση για έτοιμα και ζεστά 110 δις ευρώ. Ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανείς άλλος. Επομένως, ουσιαστικά συστήνουν: Τα κεφάλια μέσα και «σκασμός».

Αποκρύπτουν βέβαια το σκοπό για τον οποίο προορίζονται αυτά τα 110 δις ευρώ. Ψελλίζουν κάτι για δημόσια Υγεία, για σχολεία, για ένοπλες δυνάμεις, για μισθούς και συντάξεις, αλλά αποκρύπτουν ότι αυτά τα έτοιμα και ζεστά χρήματα προορίζονται, ως επί το πλείστον, για τη στήριξη του ντόπιου και διεθνούς οικονομικού κατεστημένου. Μια στήριξη το λογαριασμό της οποίας θα πληρώσει με την εξαθλίωσή του ο ελληνικός λαός.

Αποκρύπτουν βέβαια ότι υπάρχουν κι’ άλλοι δρόμοι, αλλά αυτοί δεν αποδίδουν άμεσα έσοδα για το κρατικοδίαιτο κατεστημένο. Είναι δύσκολοι και επίπονοι και στο τέλος φέρνουν την ανάπτυξη και την άνθιση για το σύνολο της κοινωνίας, κάτι που φυσικά είναι αντίθετο με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΟΠΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ....ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΡΑΓΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΡΓΟ.ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΑΤΕ ΛΑΣΠΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.
ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ,ΤΙ ΜΗΠΩΣ ΕΣΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕΣ?
ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.
ΠΟΟΟΣΟ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ!
ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ.....

Ανώνυμος είπε...

Re anoikse ta grafeia poy se efage h megalomania kai theleis na mpis kai sto syndiasmo, Mh xrisimopoieis to koma gia aneliksh. sto koma prepei na prosferoyme gia na kataksiothoyme! Eleos pia!

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΠΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΕ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. . . ΑΛΛΑ ΟΣΟΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ....
ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ....

Φωτογράφος "καβάλησε" τους δημοσιογράφους για να βγάλει φωτογράφιες

  25η Μαρτίου στο Αγρίνιο και από νωρίς στην Πλατεία Δημοκρατίας έχει μαζευτεί κόσμος για να παρακολουθήσει τυην παρέλαση. Σιγά σιγά όλοι π...