Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Επιδημία θανάτων στην ασυλική Ψυχιατρική "ΨΥΧΑΡΓΩ" Αγρινίου


  Τα προβλήματα στο Ψυχαργώ στο Αγρίνιο δεν έχουν τελειωμό. Διαβάσαμε και δημοσιεύουμε  


Επιδημία θανάτων στην ασυλική Ψυχιατρική "ΨΥΧΑΡΓΩ" Αγρινίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ !!
 Το πέρασμα από την ασυλική Ψυχιατρική (με τα ιδρυματικού τύπου, κλειστά νοσηλευτήρια, αποκομμένα από την κοινωνία και -συχνά- από την ίδια τη ζωή), σε μια διαφορετική συνολική προσέγγιση του ψυχικά πάσχοντα, στην Κοινωνική - Κοινοτική Ψυχιατρική και στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (με την ανάπτυξη ενός συνολικού Συστήματος Κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας), αποτελεί σήμερα γενικώς παραδεκτή εξέλιξη στον χώρο της Ψυχικής Υγείας.
 Η ριζική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών παροχής ψυχικής υγείας ξεκίνησε στη χώρα με την...

ψήφιση του νόμου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ν.1397/83).
Αυτά έλεγε το υπουργείο Υγείας τότε για Το Εθνικό Πρόγραμμα "Ψυχαργώς" και από τότε κύλισε πολύ νερό.
Θυμίζουμε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κατοίκων της πλ. Τσακανίκα (παιδικός Σταθμός) για την εγκατάσταση σε ένα πολυώροφο σπίτι των πρώτων πρώην ιδρυματικών ψυχικά πασχόντων που βρίσκονταν στο στάδιο της ενσωμάτωσης, όπως έλεγε τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο δήμος Αγρινίου και η τότε διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου.
Πολλά τα περιστατικά νυχθημερόν που ζουν έκτοτε οι γείτονες από τους τρόφιμος αυτό του ιδιότυπου "ανοιχτού ιδρύματος".
Από την ιδρυτική διακήρυξη και μετά  αυτών των χώρων έχουν ατονήσει τα πάντα εκτός ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Σήμερα δε με τις σαρωτικές περικοπές σε χρήματα και προσωπικό τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.
Μάθαμε πρόσφατα ότι στον χώρο που υλοποιείται το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» στο Αγρίνιο έγινε και δεύτερος θάνατος (βράδυ) από πνιγμό μεταξύ των «ασθενών» τον τελευταίο μήνα.
Ανάστατος εμφανίσθηκε στο χώρο του ιδρύματος στη πλ. Τσακανίκα ο Πρόεδρος του νοσοκομείου Αγρινίου κ. Μπίνας χωρίς να δημοσιοποιήσει το γεγονός παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και επαγγελματιών για όσα συμβαίνουν καθημερινά στη γειτονιά αυτή.
Μήπως μπορούν να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι στα εξής ερωτήματα των κατοίκων:
1) Είναι αλήθεια κ. Μπίνα ότι το ίδρυμα αυτό δεν έχει το ανάλογο προσωπικό;
2) Είναι αλήθεια ότι τα βράδια κλειδώνεται τους τρόφιμος μόνους τους χωρίς να υπάρχει κανένας υπάλληλος;
Αλήθεια ο δήμος τι θέσει παίρνει πάνω στην εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει και στις ανησυχίες των κατοίκων της πλ. Τσακανίκα.
 www.newspressagrinio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: