Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει το ΤΕΜΠΜΕ Αγροτών δηλώνει η Κομισιόν, ΑΛΛΑ κανένα σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση


Έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει το ΤΕΜΠΜΕ Αγροτών δηλώνει η Κομισιόν, ΑΛΛΑ κανένα σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση

Απάντηση Κομισιόν σε Ν. Χουντή

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Αγροτικών Επιχειρήσεων ΤΕΜΠΜΕ Αγροτών  «έχει ήδη εγκριθεί» από τον Ιούλιο, αποκαλύπτεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καν καταθέσει αίτημα συγχρηματοδότησης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δηλώνει πρόθυμη να συγχρηματοδοτήσει αν της υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Colios σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ο οποίος αφού τονίζει πως μια τέτοια δράση «θα δίνει την δυνατότητα στους αγρότες και αλιείς να μειώσουν το κόστος επενδύσεων και το ύψος της κεφαλαιακής τους συμμετοχής, σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία» ζητούσε από την Επιτροπή σχετικές πληροφορίες. 

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου έγινε η σχετική συζήτηση ο κ. Colios, απαντώντας στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή δήλωσε « Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2007-13 που χρηματοδοτείται από το FEDER Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν περιλαμβάνει εγγυητικά κονδύλια για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καμία αίτηση τροποποίησης δεν υποβλήθηκε για την μεταρρύθμιση του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας προκειμένου να συμπεριληφθεί ένα τέτοιο ταμείο» και συνεχίζει «Είναι σημαντικό λοιπόν να τονίσουμε ότι στα πλαίσια της επικουρικότητας τα κράτη μέλη έχουν αρμοδιότητα να προτείνουν το περιεχόμενο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης με βάση τον κανονισμό αγροτικής ανάπτυξης το άρθρο 19 του Κανονισμού 1698/2005 που αφορούν την στήριξη της προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης από το FEDER». 

Σε διευκρινιστική ερώτηση του Ν. Χουντή γιατί δεν υποβλήθηκε τέτοιο αίτημα από την Ελληνική μεριά, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι για τον αλιευτικό κλάδο υπήρξε αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης και ότι «η χρηματοδότηση θα αρχίσει μέχρι τα τέλη του 2010» ενώ για τον γεωργικό κλάδο κανένα τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί.

Σχολιάζοντας την απάντηση ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ακόμα αναρτημένη η «βαρύγδουπη» «Νέα στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης έργα & δράσεις 2010-2011» στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ΤΕΜΠΜΕ Αγροτών. Το υπουργείο υπόσχονταν ακόμη και ΤΕΜΠΜΕ κτηνοτρόφων!  Η απάντηση του Επιτρόπου ότι δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα από τις ελληνικές αρχές, τη στιγμή που δηλώνει πρόθυμος να ανταποκριθεί, δεν προκαλεί μόνο ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά κυρίως δημιουργεί ερωτηματικά για το αν το Υπουργείο σκοπεύει να υλοποιήσει το ΤΕΜΠΜΕ αγροτών που στις δύσκολες αυτές στιγμές θα μπορούσε να ανακουφίσει τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις. Καλώ τον υπουργό να διευκρινίσει άμεσα την κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αλλαγή φρουράς αλλά παλαιά...

Τώρα που πέρασαν οι απόκριες και μπήκε η σαρακοστή εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ οι σύντροφοι θα κληθούν να εκλέξουν τον εκλεκτό τους γραμματέα... Αλλαγή...