Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Δήλωση του υπ. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Παπαχατζή Ηλία

H «Αριστερή Παρέμβαση» είναι μία αντικαπιταλιστική Κίνηση, που δημιουργήθηκε, τελευταία, στη Δυτική Ελλάδα. Παρόμοιες κινήσεις, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της η καθεμιά, φτιάχτηκαν και στις άλλες Περιφέρειες.
H «Αριστερή Παρέμβαση» θέλει να ενώσει τη φωνή μας με όλους τους πολίτες που αμφισβητούν το Μνημόνιο, την τρόικα και την πολιτική Κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ. Δεν μπορούμε ν’ ανεχτούμε την άποψη ότι την κρίση του καπιταλισμού πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικροϊδιοκτήτες, οι νέοι. Επομένως, δεν μπορούμε ν’ αναγνωρίσουμε το χρέος, ούτε την πολιτική της τρόικας ως «μονόδρομο». Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη φτώχια, την ανεργία, στην αύξηση των (εμμέσων) φόρων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (είτε ως ιδιωτικοποιήσεις, είτε ως fast track). Δε δεχόμαστε ότι οι ιδιώτες είτε μέσω των τραπεζών είτε μέσω των πολυεθνικών θα μας «ξεζουμίζουν» για μια ζωή.
Ακόμη, καταθέτουμε την άποψή μας ενάντια στον «Καλλικράτη». Όπως και ο «Καποδίστριας» παλιότερα, έτσι και ο «Καλλικράτης» τώρα, με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς, λόγω της κρίσης και του Μνημονίου, απειλεί να μετατρέψει τους νέους δήμους σε απρόσωπες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που, ελλείψει κρατικών πόρων, θα χρεώνουν τους δημότες για τις νέες τους αρμοδιότητες (στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, κλπ). Δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και αμοιβές (για τους υπαλλήλους), συναρτημένες με την οικονομική κατάσταση του κάθε δήμου. Κι αν μπουν οι δήμοι σε επιτήρηση (όπως προβλέπεται), τότε για ποιες υπηρεσίες θα μιλάμε;
Ο «Καλλικράτης» στις Περιφέρειες θα σημάνει την άμεση εξάρτησή τους, ελλείψει κρατικών πόρων, από τη διαχείριση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, καταστρατηγείται η όποια αυτονομία των νέων Περιφερειών (σε επίπεδο αποφάσεων), αφού θα ελέγχονται από τις Κρατικές Περιφερειακές Διοικήσεις (αντίστοιχα υπήρχε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας πάνω από τις Νομαρχίες).
Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές κλίμα η «Αριστερή Παρέμβαση» είναι υποχρεωμένη να δώσει τον αγώνα της μαζί με τους πολίτες της Ηλείας. Αγώνα πρώτα απ’ όλα για την ενεργοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών. Χωρίς αυτές, καμία νίκη δεν μπορεί να επιτευχθεί. Θέλουμε να παλέψουμε για την ισόρροπη ανάπτυξη των δήμων. Η Περιφέρεια δεν πρέπει να γίνει ο χώρος, όπου ο καθένας ανάλογα με τις προτιμήσεις του (ο εκλεγμένος) ή ανάλογα με τις πιέσεις του (ο τοπικός άρχοντας) θα εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση. Δε μπορεί για παράδειγμα το πρόβλημα των σκουπιδιών να λυθεί μόνο για την Κρέστενα. Πρέπει να προχωρήσει η ανακύκλωση (από δημόσιο φορέα) και η κομποστοποίηση παντού. Πρέπει να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ (χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων), γιατί απειλούν την υγεία των κατοίκων της Ηλείας και να υπάρξει άμεση συνεργασία του Κράτους, της Περιφέρειας και των Δήμων με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με τις Οργανώσεις WWF και Greenpeace, που έχουν σοβαρές προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων.
Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα ανάπτυξης της Ηλείας, την αγροτική παραγωγή, τις πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές, που δεν πρέπει ν’ αφεθούν στις καλένδες. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους μέχρι τώρα εκπροσώπους του τόπου για την αντιμετώπισή τους.
Πέρα από τις όποιες προθέσεις και προσπάθειες, είναι ακόμη πολύ βαριά η σκιά των πελατειακών σχέσεων στη ζωή του τόπου. Χρειάζεται, λοιπόν, μια νέα αρχή. Μακριά από μηχανισμούς εξουσίας και κομματικές σκοπιμότητες, από παζάρια και αλληλοεξυπηρετήσεις. Είναι αναγκαίες, λοιπόν, νέες ιδέες, νέες φωνές, νέα πρόσωπα. Χρειάζεται να εμφανιστούν νέες ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές απόπειρες.
Η «Αριστερή Παρέμβαση» θέλει να είναι μια τέτοια καινούρια προσπάθεια. Αντλεί εμπειρίες από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας και προσπαθεί να τους συνδέσει με τους αγώνες για το περιβάλλον, την υγεία, την ποιότητα ζωής. Θέλουμε οι αγωνίες των κατοίκων της Ηλείας να φτάσουν στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα εκλεγεί στις 7 Νοεμβρίου. Αλλά και να μπορέσουν να ενωθούν έξω από αυτό. Γι’ αυτό ζητάμε την υποστήριξή σας στις Περιφερειακές εκλογές.

Ηλίας Παπαχατζής, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μεσολόγγι: Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο από τις ζημιές στο Διοικητήριο

Την ώρα που οι αγρότες αποφάσιζαν να αλλάξουν τρόπο διαμαρτυρίας και να μην προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων, οι συμπεριφορές ορισμένων «θερμο...