Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η προγραμματική πρόταση της Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου

Η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου ανακοινώνει την προγραμματική της πρόταση ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Νοεμβρίου. Καλούμε τους συνυποψηφίους να κάνουν το ίδιο και τους προκαλούμε σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο. Οι συνδυασμοί αυτοί είναι έτσι κι αλλιώς ετερόκλητες συμμαχίες που την επομένη των εκλογών θα διαλυθούν στα εξ’ ών συνετέθησαν. Η Κίνηση Πολιτών ήταν, είναι και θα είναι εδώ και την επαύριο, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η ιστορική συγκυρία είναι ορόσημο για την Αυτοδιοίκηση. Η κρίση στο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο, το στρεβλό εγχώριο υπόδειγμα ανάπτυξης και η παρακμιακή δομή της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο. Και μνημόνιο σημαίνει απώλεια κυριαρχίας και παράδοση της Ελλάδας στην διεθνή πολιτικοοικονομική ελίτ. Παράλληλα, η μονόπλευρη καταλήστευση του εισοδήματος των εργαζομένων, συνταξιούχων, μικροεπιχειρηματιών, οδηγεί την κοινωνία σε αποσάθρωση και τους πολίτες στην φτώχεια. Απ’ την άλλη, ο «Καλλικράτης» είναι μια μεταρρύθμιση που καταλύει και αναιρεί κάθε αυτοδιοικητική κατάκτηση. Είναι και αυτός ένα εξάρτημα του μνημονίου, από τη μια ένας μηχανισμός απόλυτου ελέγχου της περιφέρειας από το κεντρικό κράτος και από την άλλη ένας μηχανισμός φοροείσπραξης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε τη δική μας αυτοδιοικητική πρόταση.

Το πρόγραμμα της Κίνησης αποτυπώνει τη διαφορετικότητά της, την εναλλακτική πολιτική της άποψη.

Το πρόγραμμά μας και το όραμά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Κεντρικοί άξονες της προγραμματικής μας πρότασης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η συμμετοχή των πολιτών και η πολιτισμική αναγέννηση της περιοχής μας. Η συμμετοχή των πολιτών και η αποκέντρωση των εξουσιών είναι αναγκαίοι παράγοντες για τη λειτουργία του Δήμου που οραματιζόμαστε. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας: τοπική αυτοδιοίκηση για μας σημαίνει αυτό-οργάνωση των πολιτών και διαρκής έλεγχος των διοικούντων.



Αναλυτικά οι θέσεις μας:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όραμα μας είναι οι μεγάλης κλίμακας συνεταιριστικές πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης των παραγωγών

Πλατυγιάλι – Ιχθυοκαλλιέργειες

1. Ανάπτυξη του λιμανιού ως εμπορικό-διαμετακομιστικό. Θα εναντιωθούμε σε κάθε προσπάθεια χρήσης του Πλατυγιαλιού για σκοπούς διαφορετικούς από τους παραπάνω. Αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για την μέχρι τώρα απαξίωση του λιμανιού.

2. Διεκδίκηση κατασκευής οδικού άξονα Αστακού-Πλατυγιαλιού και της σύνδεσης με την Ιόνια Οδό.

3. Διοικητική ένταξη των Εχινάδων Νήσων στην Αιτωλοακαρνανία.

4. Δημιουργία ιχθυοκαλλιεργητικού πάρκου στις Εχινάδες με άμεση μεταφορά των μονάδων από Μύτικα ως Μαραθιά.

Αγροτική ανάπτυξη

1. Άμεση προώθηση εναλλακτικών καλλιεργειών (αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αμπέλου) και καλλιέργεια αγριαγκινάρας για καύσιμο.

2. Άμεση δημιουργία δεξαμενών αποθήκευσης νερού, εξοικονόμηση νερού για άρδευση και, ειδικά στον κάμπο των Φυτειών και του Βασιλόπουλου, διάνοιξη και διαπλάτυνση αρδευτικών καναλιών.

3. Άμεση δημιουργία Δημοτικού Γραφείου Ενημέρωσης με παραρτήματα στα δημοτικά διαμερίσματα (Κανδήλα, Φυτείες) για ευρωπαϊκά προγράμματα, αναπτυξιακές δυνατότητες και όλα τα αγροτικά θέματα.

4. Ενίσχυση των λαϊκών αγορών σε συνεργασία με άλλους φορείς προκειμένου αυτές να αποτελούνται ως επί το πλείστον από ντόπιους παραγωγούς. Δημιουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων.

5. Χωροθέτηση βοσκοτόπων και προστασία δασικών περιοχών από παράνομη βοσκή και υλοτόμηση.

Συγκοινωνία – Χωροταξία

1. Εφαρμογή επέκτασης σχεδίου πόλεως Αστακού και δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης.

2. Δημιουργία Δημοτικής Αστικής Συγκοινωνίας (με επέκταση στη μεταφορά των μαθητών).

3. Ασφαλτόστρωση, άμεση συντήρηση, διαπλάτυνση (όπου χρειάζεται) και επισκευή των δρόμων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου έτσι ώστε να υπάρχει άριστη πρόσβαση όλων των δημοτικών διαμερισμάτων προς το κέντρο του Δήμου και μεταξύ τους.

4. Διαπλάτυνση οδού Βασιλόπουλο-Αστακός λόγω μεγάλης κυκλοφορίας με παράλληλη κατασκευή ποδηλατοδρόμου.

5. Ενίσχυση της θαλάσσιας συγκοινωνίας από Μύτικα προς Κάλαμο – Καστό με 2-3 δρομολόγια καθημερινά, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, προκειμένου να αυξηθεί και η τουριστική κίνηση.

6. Ανακατασκευή των πεζοδρομίων σε κάθε χωριό του Δήμου με ειδικές ράμπες για άτομα με αναπηρία ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση από όλους.

7. Διαμόρφωση πλατείας Αγίου Νικολάου Αστακού με δημιουργία πάρκου και παιδικής χαράς.

Τουρισμός

1. Τουριστική αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης Αστακού-Μύτικα με αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

2. Κατάθεση συνολικής πρότασης για την αναδιαμόρφωση του παραλιακού μετώπου από Βλύχα ως Αϊ-Γιώργη (εξωραϊσμός παραλιακής οδού, διαμόρφωση εισόδου πόλης και πρόσβασης προς την αερογέφυρα, αναπαλαίωση ανεμόμυλου, δημιουργία δημοτικού αναψυκτηρίου και μόνιμου κινηματοθέατρου, επίλυση στατικών προβλημάτων παραλίας, αλλαγή αγκυροβολίου του φέρρυ-μπόουτ, επέκταση λιμενοβραχίονα φάρου, νέα πλαζ στο Έσχατο Λαγκάδι)

3. Σε συνδυασμό με τις αγροτικές αναπτυξιακές δράσεις, σταδιακή ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Άμεση προτεραιότητα

1. Αύξηση των δαπανών για τα σχολεία στο ύψος του 20% του δημοτικού προϋπολογισμού.

2. Άμεση επισκευή των σχολικών κτηρίων και των προαυλίων χώρων όλων των σχολείων του Δήμου.

3. Προώθηση του ζητήματος της ανέγερσης νέου διδακτηρίου για το Γυμνάσιο Αστακού στο οικόπεδο του Χοβολιού, όπως έχει προγραμματιστεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ανακαίνιση των υπαρχόντων κτηρίων επί της οδού Καραμούζη και την απόδοσή τους στο Δημοτικό Σχολείο Αστακού μαζί με το Γυμναστήριο.

4. Δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Ενιαίο Λύκειο Αστακού.

5. Μέριμνα μεταφοράς μαθητών.

6. Ίδρυση ετήσιου μαθητικού φεστιβάλ θεάτρου με συμμετοχή θεατρικών ομάδων από όλα τα σχολεία του δήμου και εναλλαγή της έδρας.

7. Κατάρτιση και επιδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους.

8. Αδελφοποίηση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ενίσχυση προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών από ξένες χώρες κατά τους θερινούς μήνες.

9. Ίδρυση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης με ψηφιοποιημένο υλικό ώστε να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους μαθητές με ειδικό κωδικό.

10. Εγκατάσταση δωρεάν ασύρματου δικτύου σε κεντρικά σημεία του δήμου ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

11. Σύνδεση των σχολείων με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου σε επίπεδο Τμημάτων Εκπαίδευσης στα κατά τόπους διαμερίσματα (Ζωγραφικής, Μουσικής, Χορού, Κεραμοπλαστικής, Εκπαίδευση Ενηλίκων, κλπ) με μακροπρόθεσμη προοπτική.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Όραμά μας η ενεργειακή αυτονομία και η αυτονομία φυσικών πόρων και διατροφής

1. Άμεση ένταξη του Δήμου σε πρόγραμμα ανακύκλωσης και περαιτέρω επεξεργασίας των απορριμμάτων.

2. Άμεση αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης (όπου υπάρχουν) με τοποθέτηση άλλων ασφαλούς υλικού και ευρύτερης διατομής. Επίλυση προβλημάτων ύδρευσης στα χωριά του Δήμου.

3. Αναδάσωση 100 στρεμμάτων κατ’ έτος, αν είναι εφικτό. Έμφαση στην παράκτια ζώνη.

4. Κατασκευή τάφρου με παράλληλη τοποθέτηση κόσκινου συγκράτησης σκουπιδιών στον Ξηροπόταμο, έτσι ώστε να μην διοχετεύονται σκουπίδια από τα χωριά του κάμπου προς τη θάλασσα.

5. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Δημαρχείο και σε όλα τα σχολεία, τα δημόσια κτήρια και όπου υπάρχει δημοτικός φωτισμός.

6. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις τεχνικές υπηρεσίες, μέριμνα των αντιπυρικών ζωνών και (ιδιαίτερα για την Αλυζία) της αντιπλημμυρικής προστασίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στόχος η πολιτιστική αναγέννηση του τόπου

1. Δημιουργία κατά τόπους λαογραφικών, ιστορικών, ναυτικών μουσείων, καθώς και μουσείου καπνού σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της κάθε περιοχής.

2. Δημιουργία Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Ξηρομέρου.

3. Καταγραφή, ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών χώρων. Ασφαλτόστρωση της οδού προς το βυζαντινό κάστρο Δραγαμέστου και τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Αστακού.

4. Ανάδειξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ως κέντρο δραστηριοτήτων του πολιτισμού.

5. Ενίσχυση των τμημάτων των αθλητικών συλλόγων της περιοχής.

6. Συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους για τη δημιουργία δημοτικής τράπεζας αίματος.

ΘΕΣΜΟΙ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Όραμά μας η αμεσοδημοκρατία

1. Τακτικές ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις με δημοψηφίσματα για τα σημαντικά θέματα του Δήμου.

2. Κεντρικός έλεγχος των οικονομικών αλλά κατάρτιση ξεχωριστού για κάθε κοινότητα τεχνικού προγράμματος και κατάθεση τετραετούς σχεδίου ανάπτυξης

3. Άμεση προώθηση του θέματος για στελέχωση του Κέντρου Υγείας Αστακού και των κατά τόπους ιατρείων με προσωπικό όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων και με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα.

4. Άμεση λειτουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στον Αστακό και την παράλληλη δημιουργία σωμάτων εθελοντών πυροσβεστών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

5. Άμεση διεκδίκηση Λιμενικού Σταθμού στο Μύτικα, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

6. Άμεσα: πλήρης διαφάνεια των διοικητικών και των οικονομικών με δημοσίευση ισολογισμών, απολογισμών προϋπολογισμών και προκηρύξεων άμεσα στα δημοτικά καταστήματα και στο διαδίκτυο.

7. Επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στελέχωση των Κ.Ε.Π.

Τώρα συμμετέχεις!

Επικοινώνησε μαζί μας.

Κατάθεσε τη δική σου πρόταση.

e-mail: kinisipolitonastakou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αλλαγή φρουράς αλλά παλαιά...

Τώρα που πέρασαν οι απόκριες και μπήκε η σαρακοστή εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ οι σύντροφοι θα κληθούν να εκλέξουν τον εκλεκτό τους γραμματέα... Αλλαγή...