Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τι γίνεται με το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος;


Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων ( δημοτικές εκλογέςοικονομική κρίση) παρέμεινε το ζήτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και πως αυτό προχωράει.
 Το εν λόγω ζήτημα έχει καιρό να απασχολήσει τη κοινή γνώμη του τόπου μας και εύλογα δημιουργούνται κάποια ερωτήματα:
- Σε τι ρυθμό προχωράνε οι διαδικασίες υλοποίησης και λύσεις των απαραίτητων ζητημάτων που μπορούν να απασχολούν ένα νεοσύστατο Aνώτατο Eκπαιδευτικό ;Iδρυμα;
- Ποιές είναι μέχρι τώρα οι εργασίες της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής  και κάθε πότε αυτή συνεδριάζει;  Εδώ να σημειώσουμε ότι πέρα από προσωπα ακαδημαϊκά και όχι μόνο της περιοχής μας, η διοικούσα αποτελείται και από ανθρώπους που δεν ζούν ή δεν έχουν σχέσεις με την πόλη μας.
Ο ορισμός τέτοιων προσώπων θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε αρχικά  με σκοπό να δώσει άλλο κύρος και πεδίο δράσης στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο. Αρκεί αυτό να συνοδεύεται και από έμπρακτη αγάπη αλλά και πίστη για το ότι το νέο Πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει όχι μόνο ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και ανοίγματα στην αγορά εργασίας. Για το δεύτερο σκέλος βέβαια γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις όσον αφορά τη πρακτική των φοιτητών σε θέσεις εργασίας που άπτονται του αντικειμένου τους.
-Έχουν απαγκιστρωθεί εξ ολοκλήρου από ζητήματα υπηρεσιακής φύσεως   τα τμήματα του Πανεπιστημίο Δυτικής Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων..
-Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω λειτουργούν στην εντέλεια υπάρχει κάποια συστηματική πρωτοβουλία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και να τροφοδοτείται έτσι με επιχειρήματα υπέρ του όλου αυτού εγχειρήματος; Για παράδειγμα έγινε πρόταση να συνεδριάζει η Διοικούσα σε ιστορικό κτίριο στο κέντρο του Αγρινίου. Από κεί και πέρα όμως πέραν μιας τυπικής ενημερώσεως  δεν ξανακούσαμε εδώ και καιρό για τις εργασίες της Διοικούσας. Και δυστυχώς για το ζήτημα αυτό δεν έγινε ιδιαίτερη μνεία το τελευταίο καιρό από πολιτικούς του τόπου μας. Αποτέλεσμα είναι ότι όλα αυτά μας κάνουν  ιδιαίτερα καχύποπτους πόσο μάλλον όταν υπάρχουν δυσοίωνες φήμες για το μέλλον του Πανεπιστημίου.
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν εμάς και σαφώς τη κοινή γνώμη της πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι το παρελθόν μας δίδαξε πως τα Πανεπιστημιακά Τμήματα  εποφθαλμιούσαν  γειτονικές πόλεις   και πέτυχαν τις επιδιώξεις τους ( Οικονομικό Πανεπιστήμιο).
Τώρα δυστυχώς οι οικονομικές συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες και αποτελούν-αν θελήσουν κάποιοι-ένα πολύ δυνατό άλλοθι για να θυσιάσουν για άλλη μια φορά το όραμα ενός δυνατού Πανεπιστημίου στο Αγρίνο στο βωμό της οικονομικής κρίσης και κατ'επέκταση της συγχώνευσης των τμημάτων.
Ο σχεδιαζόμενος Πανεπιστημιακός Καλλικράτης θα είναι αμείλικτος ειδικά όταν βρεί αφορμές ως προς τη διαδικασία υλοποίησης και λειτουργίας Πανεπιστημίων.
Για αυτό και εμείς παραθέτουμε τα παραπάνω ερωτήματα: Γιατί μόνο με σκληρή δουλειά και με την εξέλιξη-υλοποίηση δράσεων που αφορούν τα τρία αυτά τμήματα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος μπορεί να επιβιώσει..
Αναρτήθηκε από agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα "συστήματα" στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν...

   Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ο τίτλος για όσα συνέβησαν θα μπορούσε να είναι "η εκδίκηση των Πασοκογεννών" ...