Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

«Η παγίδευση της λογικής ανάμεσα στο συντηρητισμό και τον λαϊκισμό»


Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου βρίσκουν τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή. Η διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται στην τελευταία φάση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και το αποτέλεσμα των εκλογών να κρίνει την επόμενη μέρα. Η τεχνητή πόλωση που διαμορφώνεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας αποπροσανατολίζει τους πολίτες από την πραγματικότητα. Δεν είναι σήμερα η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, των μεγάλων πλειοψηφιών, των καθαρών διλημμάτων. Τώρα η χώρα χρειάζεται ένα πανεθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα που δεν θα καταρρέει μπροστά σε εύθραυστες αυτοδυναμίες, αλλά θα υπηρετείται με συνέπεια από όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Η έξοδος από την επιτήρηση της τρόικας για να περάσουμε στην επόμενη φάση της ανάταξης περνά μέσα από την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από ρεαλιστικές λύσεις. Μέσα από μια σταθερή οικονομία, με επενδύσεις, με ξένα κεφάλαια, με μεταρρυθμίσεις σε νευραλγικούς τομείς, με δημοσιονομική σταθερότητα, με πρωτογενές πλεόνασμα, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά συνοψίζονται στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία πέντε χρόνια το ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να αποκαταστήσει τις μεγάλες αδικίες που έχουν γίνει σε βάρος της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων που αγωνιούν για το μέλλον. Μια προσπάθεια που στηρίζεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης όλων των στελεχών της Παράταξης, αλλά κυρίως του προέδρου, Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος αψηφώντας κάθε πολιτικό κόστος έθεσε εαυτόν στην πρώτη γραμμή μια δύσκολης μάχης που αδιαμφισβήτητα θα είχε πολλές απώλειες.
Η υποχώρηση όμως της λογικής ενώπιον ενός άκρατου λαϊκισμού που δομείται πάνω σε συνωμοσιολογίες για δήθεν «άλλο δρόμο» χωρίς θυσίες και προβλήματα μπορεί να υπονομεύσει όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Αυτόν τον δρόμο παρουσιάζει καθημερινά ο κύριος Τσίπρας στις ομιλίες του. Ο κίνδυνος να ζήσουμε αυτά που αποφύγαμε το 2009-2010 ελλοχεύει. Γι αυτό είναι κρίσιμο να διαφυλάξουμε την εθνική στρατηγική που ακολουθούμε προκειμένου να οδηγήσουμε τη χώρα προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω. Από την άλλη, η υποχώρηση της λογικής ενώπιον ενός συντηρητισμού που εκδηλώνεται από τη Νέα Δημοκρατία με τις δηλώσεις του κυρίου Σαμαρά για τους μετανάστες και τον φράχτη στον Έβρο, για τα δραματικά γεγονότα στη Γαλλία ταυτίζοντας το θέμα της ιθαγένειας με την τρομοκρατία και βεβαίως τους αξέχαστους και απαράδεκτους χειρισμούς στην υπόθεση Μπαλτάκου, μπορεί να κατευθύνει την κοινωνία προς τη συντηρητικοποίηση. Να υποχωρήσει ο δημοκρατικός χώρος που χτίστηκε με πολλούς αγώνες και μέσα από πολλές κατακτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Στις 25 Ιανουαρίου έχουμε όλοι ευθύνη να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Είναι κρίσιμο η Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου να έχει βγει από το μνημόνιο στο οποίο παραμένει

Δημήτρης Χ. Κωνσταντόπουλος
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μεσολόγγι: Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο από τις ζημιές στο Διοικητήριο

Την ώρα που οι αγρότες αποφάσιζαν να αλλάξουν τρόπο διαμαρτυρίας και να μην προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων, οι συμπεριφορές ορισμένων «θερμο...