Συνέντευξη παραχώρησε στη Ναυπακτία ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Μεταξύ άλλων αναφέρει «Είμαι υποψήφιος γιατί σε μια φάση που θεωρώ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ βάλλεται εξαιτίας των συνθηκών που του επέβαλαν αναγκαστικές πλεύσεις, δεν έχω δικαίωμα να φυγομαχήσω».
Κύριε Κωνσταντόπουλε, γιατί είστε υποψήφιος;
Είμαι υποψήφιος γιατί σε μια φάση που θεωρώ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ βάλλεται εξαιτίας των συνθηκών που του επέβαλαν αναγκαστικές πλεύσεις, δεν έχω δικαίωμα να φυγομαχήσω.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει πώς δεν έχουμε κάνει λάθη, τα οποία γίνονται πάντως και σε ομαλότερες στιγμές, πολύ δε περισσότερο σε περιόδους εντόνων διλημμάτων που τίθενται με χρονικούς του τύπου «τώρα υπογράφετε ή αύριο δεν πληρώνονται δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι».
Γιατί ΠΑ.ΣΟ.Κ σήμερα;
Όπως γνωρίζουμε το σήμερα παρεμβαίνει μεταξύ του χθες και του αύριο. Κάποιοι επιλέγουν να κοιτούν το χθες για άντληση συμπερασμάτων, αλλά ασχολούνται κυρίως με το αύριο, το οποίο πρόκειται και πρέπει να προκύψει. Θα παρακαλούσα να με εντάξετε σε αυτήν την νοοτροπία και συμπεριφορά.
Το μνημόνιο πιστεύεται ότι διχάζει τους Έλληνες σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς»;
Ως προς οποιοδήποτε δίλημμα οι άνθρωποι τοποθετούνται ένθεν κακείθεν. Ως προς έντονα μάλιστα διλλήματα όπως το μνημόνιο, λογικά προκύπτει οι καταγραφές να είναι πιο έντονες. Δεν πρέπει όμως να είναι έντονες και οι αντιπαραθέσεις γιατί οδηγούν σε διχασμούς και οι διχασμοί αποπροσανατολίζουν. Η αλήθεια προκύπτει πάντοτε από σύνθετη διεργασία. Κανείς σκεπτόμενος που καταχωρείται στους «μνημονιακούς» δεν είναι βολεμένος πνευματικά και πολιτικά. Όλοι ψάχνουμε λύσεις και διέξοδο στα αδιέξοδα. Σε πρώτη φάση ξέρουμε τι δεν είμαστε. Δεν είμαστε λαϊκιστές και αλιείς σε θολά νερά, γιατί απλούστατα η τακτική αυτή δεν παράγει προτάσεις. Η άρνηση με σωφροσύνη και επίγνωση των διακυβευμάτων του απλού πολίτη είναι πλοηγός στη σκέψη μου.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ καταχωρείται στα «μνημονιακά» κόμματα. Εσείς με αυτά που μας είπατε μπορεί να θεωρηθείτε και «αντιμνημονιακός». Είστε εκτός γραμμής;
Από αυτά που προανέφερα, είμαι και δηλώνω εντός γραμμής σκεπτόμενος και όχι εκτός λιθοβολών ασκόπως.
Είστε ο μοναδικός υποψήφιος από τη Ναυπακτία. Πιστεύετε ότι η περιοχή σας καταρχήν θα σας βοηθήσει;
Δεν θα ήθελα με μοναδικό κριτήριο τοπικιστικά αντανακλαστικά να υποστηριχθώ. Πάνω απ’ όλα θα ήθελα από τους συμφωνούντες να υποστηριχθούν οι απόψεις που διατυπώνω. Αυτό άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της πολιτικής. Εννοείται βέβαια, ότι αν η περιοχή που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ωρίμασα και που πάντα θα ανήκω σε αυτήν με τιμήσει, αυτό θα μου δημιουργεί ιδιαίτερη χαρά και δέσμευση, γιατί όλοι οι άνθρωποι εκτός της λογικής έχουμε και συναίσθημα, κάτι μπορεί να μας χαροποιεί ιδιαίτερα και δεν είναι κακό να το δηλώνουμε.
Αν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, με ποιες δυνάμεις πολιτικές πιστεύεται ότι έχετε συμβατότητα και μπορείτε να συνεργαστείτε; Η ερώτηση αφορά κυρίως την αντιδεξιά ρητορική στην οποία επί δεκαετία έχει επενδύσει ο χώρος σας. Θα συνεργαστεί άρα αν απαιτηθεί με τη Νέα Δημοκρατία ή όχι;
Τις συμπαρατάξεις και τις συμμαχίες τις δημιουργούν οι απαντήσεις στα διλλήματα. Αν κάποτε το 1989 στο δίλλημα ή ψευτοδίλημμα κατά κάποιους της κάθαρσης συμπαρατάχθηκε η δεξιά με την αριστερά, στο νέο δίλλημα που είναι εντονότερο και που βέβαια δεν είναι μνημόνιο ή όχι, θα κριθεί ποιοι απαντούν με τη μεν λογική ή όχι. Το δίλλημα λοιπόν είναι μέσω ποιάς πορείας η Ελλάδα αποκρούει τους άμεσους κινδύνους και ανακάμπτει στο ταχύτερο δυνατό χρονικό διάστημα και σε αυτό απαιτούνται σαν απαντήσεις προτάσεις τεκμηριωμένες και όχι γενικόλογες καταγγελίες.
Είναι γνωστό ότι είστε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου. Πιστεύετε ότι αυτό θα σας βοηθήσει όταν για τον Υπουργό Υγείας ακούγονται εκτός από τις θετικές απόψεις για την πολιτική του και αρνήσεις;
Όπως ισχυρίζονται όλοι οι καλόπιστοι κριτές, μετά τον αείμνηστο Γ. Γεννηματά, η μόνη προσπάθεια θεσμικού χαρακτήρα βελτιωτικών βημάτων που γίνονται στην υγεία, γίνεται επί Ανδρέα Λοβέρδου. Ταυτόχρονα δε, ο Υπουργός λόγω των συνθηκών διαχειρίζεται επιβαλλόμενες ανεπάρκειες και όχι επάρκειες. Δρώντας σε αυτό το πολιτικό τοπίο με αποκλειστικό προσανατολισμό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι λογικό να δημιουργούνται αρνήσεις σε κακώς κτήσαντες κακώς κεκτημένα. Προσωπικά είμαι αρωγός της θαρραλέας πολιτικής, αλληλέγγυος και συμμετέχων σε αυτήν, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την ευθύνη στο μικρό μέρος που μου αναλογεί.
Για τον Γεώργιο Παπανδρέου τι πιστεύετε; Τι είδους ευθύνη έχει; Είναι «ένοχος» με όποιον τρόπο νοείται αυτό ή δε μπορούσε να ανταποκριθεί στη δυσκολία των συνθηκών;
Αν ζούμε σε εποχή που οι αγιοποιήσεις δεν είναι αποδεκτές, θα πρέπει αντίστοιχα και οι ενοχοποιήσεις να απορρίπτονται. Ποιος όμως, ακόμα και αρνητικά διακείμενος, μπορεί να παρακάμψει δύο δεδομένα της πολιτικής του Γ. Παπανδρέου;
Πρώτον, ότι η κρίση που διαχειρίστηκε δεν ήταν μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως καταγράφεται μέχρι σήμερα και
Δεύτερον, από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός έψαχνε για δανεικά.
Ας κριθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος, θέλω να πιστεύω καλόπιστα, και από τους θετικά και από τους αρνητικά διακείμενους, γιατί μόνο έτσι προάγεται η πολιτική σκέψη και η δυνατότητα παραγωγής θετικών συμπερασμάτων.
Πώς σχολιάζετε το θέμα τις πολυκομματικότητας της Βουλής, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα προκύψει;
Είναι μία θετική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και ενισχύει την πολύμορφη έκφραση της αστικής μας δημοκρατίας. Οι μορφοποιήσεις και οι συμπαρατάξεις δεν είναι υποχρεωτικό πλέον να προκύπτουν υπό έναν κομματικό τίτλο, άλλα υπό ένα πολιτικό πλαίσιο ανταποκρινόμενο στα νεύματα και υποχρεώσεις για απαντήσεις των διλλημάτων όπως αυτά τίθενται και όπως προανέφερα σε προηγούμενη ερώτησή σας.
Τελικά για την Αιτωλοακαρνανία και τις προτεραιότητές της, ποιά πιστεύετε ότι πρέπει να προταχθεί;
Η κάθε περιοχή πρέπει να προτάξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και επ’ αυτών να γίνει επενδυτική προσπάθεια.
Όταν η Αιτωλοακαρνανία είναι ο νομός με τα μεγαλύτερα υδάτινα συστήματα και με τις ποιοτικότερες δυνητικά καλλιέργειες και σε νέους προσανατολισμούς όπως η στέβια, η ροδιά, αρωματικά φυτά κ.α, όταν η ορεινή Ναυπακτία είναι η «ελληνική Ελβετία», όταν η Ναύπακτος με το δικό της κάλος, τις ακτές και την ιστορική της καταγραφή ένεκα μίας εκ των σημαντικότερων ναυμαχιών της παγκόσμιας ιστορίας το 1571, όταν το Μεσολόγγι με το ιστορικά αιτιολογημένο προσωνύμιο της «ιεράς πόλεως», όταν το Αγρίνιο που αναδεικνύεται σε δυναμικά εξελισσόμενο αστικό και εμπορικό κέντρο, όταν το Θέρμο, ο Αστακός, ο Μύτικας, η Βόνιτσα, η Αμφιλοχία και το Μενίδι εκπέμπουν τα δικά τους μηνύματα τουριστικής έλξης και όχι μόνο, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι υπάρχει πεδίο ενασχόλησης για ανάπτυξη κάθε μορφής, για την οποία μέχρι τώρα δεν έχουμε ασχοληθεί όσο θα έπρεπε.
nafpaktia.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου