Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2024

"Έχουμε μάγκα δήμαρχο"






Πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί κι άλλα τόσα έχουν ειπωθεί για έναν άντρα που είναι μάγκας. Έμαθα πως είσαι μάγκας, είσαι και μερακλής, του Βοτανικού ο μάγκας είχε ωραίο παραλθόν και τα λοιπά και τα λοιπά
Μάλιστα η ετυμολογία για τον μάγκα λέει :"μάγκας < μάγκα (θηλυκό) < αλβανική mangë[1] [2] (δάρτης λιναριού ή κανναβιού, (μεταφορικά) χαμίνι, αλάνι)[3] < mang (μικρό ζώου, χαμίνι, αλάνι)[4] < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *mey- (μικρός, λίγος).Υπάρχει και η άποψη: < αλβανική mangë < τουρκική manga[1].

Σήμερα ο ίδιος όρος εφαρμόζεται, μεταφορικά, για τον λαϊκό παλικαρά, άτομο που επιδεικνύει προκλητικά ή επιθετικά τη δύναμή του (τη «μαγκιά» του) στον κοινωνικό περίγυρο".

Στην Δήμητρα Λαοπόδη την εκπομπή Today News στον ΔΥΤΙΚΑ FM σε μια αποστροφή του λόγου του και θέλοντας να ανδείξει το δήμαρχο Αγρινίου ο Θύμιος Γρίβας χαρακτήρισε τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου "μάγκα". 

Γιατί ο Θύμιος Γρίβας πρόεδρος τη ΔΕΥΑ Αγρινίου χαρακτήρισε τον δήμαρχο Αγρινίου ως "μάγκα";

Σε συνέντευξη λοιπόν που παραχώρησε μιλώντας για το μεγάλο έργο ύδρευσης που εκτελείται στο δήμο Αγρινίου μεταξύ άλλων είπε "Τώρα που γίνεται το εμβληματικό έργο των 25 εκ ευρώ για να έρθει το νερό από το Καστράκι στο δίδυμο αγωγό στο Αγρίνιο θα το μνημονεύουν για χρόνια. Αυτή τη στιγμή ο εργολάβος δουλεύει μέσα στο Καστράκι ενώ το χρονοδιάγραμμα είναι για δυο- τρια χρόνια ακόμη. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε ένα μάγκα δήμαρχο. Αυτός ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή είναι αυτή που κάνει τις υποδομές. Για παράδειγμα να φέρει νερό στο Αγρίνιο για να πιούνε οι δημότες . Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους πολλούς και όχι τους λίγους. Γι αυτό είναι μάγκας, γιατί φτιάχνει πραγματικές υποδομές για το δήμο και για την πόλη". 

Κατά τον Θύμιο ο δήμαρχος είναι "μάγκας"

Αφιερωμένο να ούμε





"Έχουμε μάγκα δήμαρχο"

Πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί κι άλλα τόσα έχουν ειπωθεί για έναν άντρα που είναι μάγκας. Έμαθα πως είσαι μάγκας, είσαι και μερακλής, του...