Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΡΟΜΑ ζουν μέσα στα βρομόνερα των αποχετεύσεων στη Λαγκάδα ΔΕΙΤΕ VIDEO




Είναι να απορεί κανείς πως μια χούφτα άνθρωποι μπορούν να ζουν εν έτη 2014 σε τόσο άθλιες συνθήκες λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο του Αγρινίου. Σε μια συνοικία, ο Θεός να την κάνει, λίγα μέτρα πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου ζουν 8 οικογένειες ΡΟΜΑ μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους. Η εικόνα που έχουμε σχηματίσει εμείς οι «μπαλαμοί», όπως μας αποκαλούν στη γλώσσα τους, για αυτούς σε πολλές περιπτώσεις είναι άσχημη, πολύ απλά γιατί κάποιοι δικοί τους έχουν παραβατικές συμπεριφορές.
Το μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει στην περιοχή του Αγρινίου είναι ότι κλέβουν, κάνουν νταραβέρια με ναρκωτικά, πουλούν προστασία σε μαγαζιά κι ένα σωρό άλλα πράγματα.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά σε αυτή την πραγματικότητα. Υπάρχει μια πλευρά φτωχών ανθρώπων που προσπαθούν να ζήσουν πουλώντας παλιοσίδερα και κάνοντας τίμια δουλειές του ποδαριού για να ζήσουν τις οικογένειες τους.
Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και αυτή που σας παρουσιάζει σήμερα το AgrinioNet.gr.
Αποκαρδιωτικές εικόνες στη γειτονιά των ΡΟΜΑ στη Λαγκάδα.
Στην συγκεκριμένη περιοχή που το όνομα Λαγκάδα, καθώς φαίνεται δικαιολογεί απόλυτα την παροιμία « όπου φτωχός κι η μοίρα του».
Μικρά παιδιά παίζουν στα βρομόνερα του χύνονται έξω στο δρόμο και φτάνουν σχεδόν μέσα στα παραπήγματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για σπίτια.
Οι εικόνες αδιάψευστοι μάρτυρες των όσων συμβαίνουν. Ένα μικρό παιδί, θα ναι δεν θα ναι ενάμιση χρονών παίζει μέσα στα βρώμικα νερά των αποχετεύσεων. Μαζί με τα αδέλφια του και τα γειτονόπουλα παίζουν ανέμελα χωρίς να γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία η δική τους και των γονιών τους.
Οι ΡΟΜΑ στην πλειονότητα τους νέοι άνθρωποι όπως λένε στο AgrinioNet.gr, δεν περιμένουν να τους φτιάξει τη ζωή ο δήμαρχος. Ζητούν απλά το αυτονόητο. Να στρέψει η πολιτεία, εν προκειμένω ο δήμαρχος Αγρινίου, το βλέμμα του και σε αυτή τη γειτονιά και να πράξει το αυτονόητο. «Μας θυμούνται όταν θέλουν ψήφους» λένε με παράπονο, «μετά μας ξεχνούν. Δεν ζητήσαμε να μας ζήσουν. Ζητάμε να φτιάξουν την αποχέτευση. Να περνάει και από μας το σκουπιδιάρικο, που έχουμε να το δούμε από το Πάσχα…».
Τα μικρά παιδιά πάντως δεν φαίνεται να πολυκαταλαβαίνουν από αυτά. Την ώρα του ρεπορτάζ έτρεχαν φωνάζοντας από κοντά μας να τους βγάλουμε μια ακόμη φωτογραφία… Με την αθωότητα των χρόνων τους παίζουν στα λασπόνερα γιατί αυτά δεν έχουν την τύχη να παίζουν σε παιδότοπους, στις πλατείες, με τα ipad των μαμάδων τους…

Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φωτογράφος "καβάλησε" τους δημοσιογράφους για να βγάλει φωτογράφιες

  25η Μαρτίου στο Αγρίνιο και από νωρίς στην Πλατεία Δημοκρατίας έχει μαζευτεί κόσμος για να παρακολουθήσει τυην παρέλαση. Σιγά σιγά όλοι π...