Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Απ. Κούστας "Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χρήματα είναι απαίδευτοι"



Ο δημιουργός της αναμνηστικής πλακέτας για τους μεγάλους ευεργέτες Ελένη και Σπύρο Τσικνιά, παγκοσμίου φήμης χαράκτης Απόστολος Κούστας, μιλώντας στο AgrinioNet.grμεταξύ άλλων ανέφερε «Είναι μια επιγραφή η οποία είναι μεταξύ έργου τέχνης και πρακτικής εφαρμογής να μνημονεύεται η οικογένεια Τσικνιά. Ήταν μια πρόταση από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου Αγρινίου και ασχολήθηκα με αυτό με μια πράξη ευγνωμοσύνης μιας και με θεράπευσαν σε αυτό το νοσοκομείο πριν δυο χρόνια και έτσι αποφάσισα να κάνω μια σύνθεση η οποία παραπέμπει στο αρχετυπικό των επιγραφικών κατασκευών από τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο που συνδέεται με την γραμμική Β, με τρία σύμβολα. Ένα ζευγάρι και ο Ασκληπιός με το φίδι και από κάτω είναι η επιγραφή που μνημονεύει η σύγχρονη γραφή. Έχει γίνει ένα έργο που μπορεί να εναρμονιστεί στη σύγχρονη αρχιτεκτονική του νοσοκομείου και με μια δυνατότητα αναγωγής δηλαδή μια λειτουργία σύγχρονη και όχι να πάμε σε πρότυπα περασμένων εποχών».

Στην ερώτηση εάν ο ίδιος πιστεύει ότι οι ευεργέτες σήμερα εκλείπουν απαντά « στην Ευρώπη αυτά που θαυμάζουμε είναι κυρίως από Έλληνες ευεργέτες, από τη Ρουμανία μέχρι τη Βιέννη να είναι από Έλληνες ευγενείς οι οποίοι ξαναγύρισαν πίσω το χρήμα που συγκέντρωσαν να το κάνουν κατασκευές χρήσιμες για τον άνθρωπο και να μείνει το όνομα τους στην ιστορία. Λυπάμαι σήμερα που δεν έχουμε τέτοιους ευεργέτες γιατί λείπουν και οι προσωπικότητες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χρήματα είναι απαίδευτοι και η εποχή μας δεν συνδράμει σε αυτό, ώστε να γίνονται έργα σπουδαία, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων».

Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα "συστήματα" στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν...

   Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ο τίτλος για όσα συνέβησαν θα μπορούσε να είναι "η εκδίκηση των Πασοκογεννών" ...