του Δημήτρη Τραπεζιώτη
Ο νέος δήμος Αγρινίου αποτελεί μια νέα θεσμική, πολιτική και αυτοδιοικητική οντότητα μέσα στην οποία οφείλουμε όλοι να αναπτύξουμε την κοινωνική και πολιτική μας δραστηριότητα και να συμβάλλουμε, με την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, στην προώθηση των δημοτικών συμφερόντων.
Ο νέος διευρυμένος δήμος Αγρινίου αφ’ ενός εξασφαλίζει τη δυνατότητα διαμόρφωσης και άσκησης μιας ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για την ορθή διαχείριση του Αστικού Περιβάλλοντος και των πλούσιων και ευαίσθητων φυσικών και ανθρωπογενών πόρων του και αφ’ ετέρου αποτελεί μια πρόκληση για την εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας ώστε να είναι πραγματικά ένας ΑΝΟΙΧΤΟΣ, ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΔΗΜΟΣ.
Διαθέτει μάλιστα όλα εκείνα τα συγκριτικά – ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που η συνδυαστική και ορθολογική αξιοποίηση τους αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να τον καταστήσουν Πρότυπο Αναπτυξιακό, Πολιτιστικό και Αγρο-οικοτουριστικό Κέντρο της ευρύτερης Δυτικής Ελλάδας.
Σε αυτή τη νέα αυτοδιοικητική και θεσμική πραγματικότητα θα συμμετάσχω ενεργά και θα καταθέσω τις προτάσεις μου στους συμπολίτες μου, ώστε να ανοίξουμε μαζί μια νέα οραματική και ελπιδοφόρα προοπτική για την περιοχή μας.
Σχετικά με την άνωθεν επιβολή των υποψηφίων από τους μηχανισμούς, θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή είναι παρωχημένη, ξένη προς την έννοια της αυτοδιοίκησης και παραπέμπει σε ετερόνομη θέσμιση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι υπόθεση στενά κομματικών διαδικασιών.
Με βάση και τους διακηρυγμένους στόχους του «Καλλικράτη» για την ενίσχυση και την θεσμική ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να κοπεί επιτέλους ο ομφάλιος λώρος και να εξαρθρωθούν οι πολυσχιδείς χειραγωγοί μηχανισμοί που διατηρούν τους ΟΤΑ υπό καθεστώς ομηρίας.
Πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία είναι το πλαίσιο των αρχών και οι προϋποθέσεις, για τις οποίες πρέπει να αγωνιστούμε, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ελεύθερη να εκπληρώσει την αποστολή της και το ρόλο της που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.
Ήρθε η ώρα της νέας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ήρθε η ώρα των πολιτών, οι οποίοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο ρόλο για ένα ισχυρό δήμο με ισχυρή κοινωνία πολιτών.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Θέτω το βιογραφικό μου στην κοινωνία και όχι στους μηχανισμούς. Δηλώνω ότι θα συμμετάσχω στη συγκρότηση μιας νέας αυτοδιοικητικής συλλογικότητας, που θα διεκδικήσει οραματικά και αποτελεσματικά την υλοποίηση μιας διαφορετικής αντίληψης για την αυτοδιοίκηση, με όρους συμμετοχικούς, η οποία θα υπερασπιστεί το κράτος πρόνοιας, τα δικαιώματα του πολίτη και θα δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης για τον κάθε δημότη σε έναν ΑΝΟΙΧΤΟ, ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Δημήτρη Τραπεζιώτη
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο από αγρότες γονείς.
Μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον με έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα αναπτύσσοντας από νωρίς την αίσθηση του δημόσιου βίου.
Το 1977 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Αφού έλαβε το πτυχίο του, συνέχισε τις σπουδές του με διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα της Κοινωνιολογίας του Δικαίου.
Είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων».
Από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και σήμερα, ανέπτυξε μια πλούσια κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα, που υπερέβαινε τα στενά κομματικά πλαίσια.
Συμμετείχε στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος και πρωτοστάτησε στους φοιτητικούς αγώνες για την κατάργηση του νόμου 815.
Εκπροσώπησε το 1980 τους Ανεξάρτητους Φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο 10ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο που έγινε στην Αθήνα και συμμετείχαν φοιτητές απ' όλο τον κόσμο.
Συμμετείχε σε επιτροπές για την υπεράσπιση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» (ΕΛ.ΚΕ.ΝΟ.Π.Π.).
Διετέλεσε Πρόεδρος του «Συλλόγου Παναιτωλιωτών Αθήνας και Πειραιά» για έξι χρόνια (1994-2000).
Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Συλλόγου Τριχωνίδας (Ο.ΣΥ.Τ.).
Βραβεύτηκε για τη συμβολή του στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 επανεξελέγη Δήμαρχος του Δήμου Θεστιέων για δεύτερη τετραετία, επικεφαλής του Συνδυασμού «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ».
Εξελέγη μέλος και στη συνέχεια γραμματέας του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ του Ν. Αιτ/νιας
Στην οκταετία 2003 – 2010 ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες που κατέστησαν γνωστό το δήμο Θεστιέων πέρα από τα στενά τοπικά όρια και υλοποίησε ένα πολύπλευρο, δημιουργικό και πολυδιάστατο έργο. Ενδεικτικά:
Αντικαταστάθηκε ολοσχερώς το δίκτυο ύδρευσης από αμίαντο.
Δημιουργήθηκαν οι πρώτες Τουριστικές υποδομές στη Λίμνη Τριχωνίδα με το έργο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος στις παραλίμνιες θέσεις Αμπάρια Παναιτωλίου και Αγ. Γεώργιος Καινουργίου (Γ ΠΕΠ).
Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της αποχέτευσης, υποδομή ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Θεστιέων και προστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Τριχωνίδας.
Πρόσφατα οι στοχευμένες και αποτελεσματικές ενέργειες και προσπάθειες του ευοδώθηκαν και έτσι το μεγάλο αυτό έργο, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 10.200.300 ευρώ, εντάχθηκε οριστικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ-Άξονας προτεραιότητας 2).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θεστιέων κατά τη διάρκεια της θητείας του έλαβε το βραβείο της Χρυσής Ελαίας στο 3ο festival ελαιολάδου και ελιάς και ο ίδιος τιμήθηκε για τη συμβολή του στη συνέχεια της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Θεστιέων.
Στάθηκε μακράν των κομματικών επιρροών και επιδράσεων, χωρίς προκαταλήψεις και διαχωρισμούς αντιμετωπίζοντας όλους τους πολίτες ισότιμα.
Εφήρμοσε μια δημοτική πολιτική που στόχο είχε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στο δημόσιο συμφέρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου