Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου πάει εκδρομή!!! ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ στην Ι.ΜΟΝΗ ΝΤΟΥΡΑΧΑΝΗΣ στα Ιωάννινα- ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΗΛΙΟ – ΜΕΤΣΙΒΟ


Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου πάει εκδρομή!!!


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ στην Ι.ΜΟΝΗ ΝΤΟΥΡΑΧΑΝΗΣ στα Ιωάννινα- ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΗΛΙΟ – ΜΕΤΣΙΒΟ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
Αναχώρηση 8/3/2020 07:00




Συγκέντρωση στην πλατεία ΜΑΒΙΛΗ (παλαιός σταθμός τρένων) και αναχώρηση για τα Γιάννενα και την Ι. Μονή Ντουραχάνης. Κατά την παράδοση το Μοναστήρι της Παναγίας Ντουραχάνης είναι χτισμένο από έναν Τούρκο. Στις ανατολικές όχθες της Παμβώτιδας, στους πρόποδες του βουνού Μιτσικέλι, απέναντι από την πόλη των Ιωαννίνων, εκεί όπου πριν από πολλούς αιώνες υπήρχε ένα εικονοστάσι ταμένο στη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι.






Τον χειμώνα του 1434 ο μπέης της Ρούμελης, ο Ντουραχάν Πασάς, οδεύοντας με τον στρατό του για πολεμική επιχείρηση, πέρασε από εκεί και άναψε ένα κερί, γιατί ήταν από γονείς χριστιανούς. Στη συνέχεια, μέσα στην ομίχλη και στο χιόνι, έχασε τον προσανατολισμό του και πέρασε με τον στρατό του πάνω από την παγωμένη λίμνη, χωρίς όμως απώλειες. Αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί όταν πάτησε στη στεριά. Συνέχισε την αποστολή έως το Αργυρόκαστρο, όπου κέρδισε τη μάχη, και κατά την επιστροφή πήγε στο εικονοστάσι και έχτισε το Μοναστήρι της Ντουραχάνης (Δουραχάνη) ή της Παναγίας Ντουραχανιώτισσας.





Το καθολικό έχει μορφή τρίκλιτης βασιλικής, με υπερυψωμένο νάρθηκα στο δυτικό τμήμα και ανοικτή στοά (χαγιάτι) νότια, που στηρίζεται σε πεσσούς. Η αψίδα του Ιερού έχει λαξευθεί στο φυσικό βράχο. Εσωτερικά αξιόλογης τέχνης είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο άμβωνας και ο αρχιεπισκοπικός θρόνος του ναού.


Χρόνος αφιερωμένος για να ενημερωθούμε για το πολυποίκιλο κοινωνικό και φιλανθρω-πικό έργο που δημιούργησε και συντονίζει ο γέροντας Αθανάσιος, η ψυχή του μοναστη-ριού και ο άνθρωπος ο οποίος, μόνο με τη βοήθεια του Θεού, όπως ο ίδιος λέει, ανέστησε και κατέστησε τη μονή σημαντικό μοναστικό κέντρο της περιοχής.




Στις 11:00 συνεχίζουμε για το Χιονοδρομικό του Προφήτη Ηλία – Πολιτσές (Υψόμε-τρα 1360-1620μ.), βρίσκεται 4χλμ. από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και με μικρό μή-κος. Διαθέτει σαλέ με εστιατόριο και καφέ, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης σκι και snow truck (ένα όχημα σαν λεωφορείο, που αποτελείται από 2 βαγόνια και κάνει βόλτες τους επιβάτες στα χιόνια). Ελεύθερος χρόνος για να χαρούμε το άφθονο χιόνι.



Στις 13:30 αναχωρούμε για το κέντρο του Μετσόβου. Η παραδοσιακή Ηπειρωτική Αρχιτεκτονική χαρακτηρίζει το χωριό που κυριαρχεί η πέτρα ,το ξύλο και το κεραμίδι. Η Αγία Παρασκευή με το υπέροχο τέμπλο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη Αβέρωφ, μερικά από τα αξιοθέατα του χωριού. Χρόνος για περίπατο και γεύμα σε ταβερνάκι του χωριού με τα παραδοσιακά Μετσοβίτικα εδέσματα.

Στις 17:30 αναχωρούμε για επιστροφή με στάση ΚΑΘΟΔΟΝ για καφέ, αλλά και για να γευτούμε τα περίφημα Γιαννιώτικα σιροπιαστά. Στις 18:30 αναχώρηση για επιστροφή στο Αγρίνιο. Άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 21:00



ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ


Τιμή συμμετοχής ανά άτομο 18 €

Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνονται:

1.-Μεταφορά με υπερυψωμένο πούλμαν


Δεν περιλαμβάνονται:

1.-Είσοδοι σε Μουσεία και εισιτήρια διαφόρων δραστηριοτήτων

2. -Γεύμα


Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα μακράς διάρκειας, γλυκίσματα κλπ) για να τα παραδώσουμε στη Μονή Ντουραχάνης όπου φιλοξενούνται 75 ορφανά παιδιά ηλικίας έως 16 ετών.

Αιτήσεις συμμετοχής έως 27/02/2020 δίνοντας προκαταβολή 10 ευρώ στο γραφείο του Συλλόγου ημέρες Τρίτη και Πέμπτη ώρες 18:00-20:00, στην πρόεδρο του Συλλόγου κ. ΑΒΡΑΜΠΟΥ Δήμητρα στο τηλ. 6973868683 και στην αντιπρόεδρο κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ Σπυριδούλα στο τηλ. 6945123783.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα "συστήματα" στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν...

   Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ο τίτλος για όσα συνέβησαν θα μπορούσε να είναι "η εκδίκηση των Πασοκογεννών" ...