Όπως φαίνεται για του φίλους μας στα Γιάννενα η αυτονόμηση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου δεν υπήρξε ποτέ... ούτε βέβαια έχουν ακούσει για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από την εφημερίδα των Ιωαννίνων "Πρωινός Λόγος" που φιλοξενεί ρεπορτάζ σχετικό με το θέμα και ούτε λίγο ούτε πολύ εκτιμά πως "το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο δεν θα λειτουργήσει τελικά" επικαλούμενη τον ακαδημαϊκό «Καλλικράτη»... Ουσιαστικά τα Γιάννενα πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις, ενώ στο Αγρίνιο αγρόν ηγόραζον... Διοικούσα Επιτροπή ανύπαρκτη, τοπικοί φορείς και πολιτικοί ταγοί επιμένουν σε μια εκωφαντική σιωπή... Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο προφητικό ήταν το κείμενό μας Οι προ-"θέσεις" για το πανεπιστήμιο
Το ρεπορτάζ από τον Πρωινό Λόγο
Οι σχολές Αγρινίου παραμένουν (;) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Λόγω κρίσης και «Καλλικράτη» στις καλένδες το Πανεπ. Δυτικής Ελλάδος
• Όλα δείχνουν ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο δεν θα λειτουργήσει τελικά, τουλάχιστον σ’ αυτή τη συγκυρία. Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, κατέθεσε πρόταση στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η επαναφορά των Σχολών του Αγρινίου, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Να σημειωθεί ότι οι Σχολές του Αγρινίου αποσπάστηκαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκροτήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Αλλά εκτός από την πρόταση του κ. Γρυσπολάκη, τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος εμποδίζει και ο ακαδημαϊκός «Καλλικράτης». Στο συνολικό σχέδιο ανασύνταξης της χώρας, τίθεται με έμφαση και το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης και των Πανεπιστημίων. Η αναδιάρθρωση αυτή, όπως λένε οι αρμόδιοι, θα στηριχθεί σε ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και σε κριτήρια που σχετίζονται με τις περιφερειακές δομές.
Ο ΙΩAΚ. ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗΣ
• Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ζητώντας την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η οικονομική κρίση της χώρας μας είναι πρωτοφανής. Κυρίως, όμως, η κρίση είναι θεσμική και κοινωνική. Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κάνει τις αυτονόητες αλλαγές, προτού τις επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι χρηματοδότες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».Και προσθέτει: «Μόνο μια χώρα με πληθώρα πλουτοπαραγωγικών πηγών και συγχρόνως υπερβολικά σπάταλη με πληθυσμό 11 εκ., θα μπορούσε να έχει 24 Πανεπιστήμια διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις και 16 ΤΕΙ διάσπαρτα σε άνω των 40 πόλεων και κωμοπόλεων».
Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
• Από την πρώτη κιόλας στιγμή που πολιτικοί παράγοντες στην Αιτωλοακαρνανία πίεζαν για τη δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, οι Πρυτανικές Αρχές του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος των Ιωαννίνων, έθεταν, σε αντικειμενική βάση, το ζήτημα της βιωσιμότητάς του. Τώρα αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, και μάλιστα μεγάλο, τα ήδη υπάρχοντα Πανεπιστήμια. Αν γίνουν και άλλα, είναι μαθηματικά αδύνατο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να χρηματοδοτηθούν.
πηγή agrinio culture
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου