Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Η Λιτανεία και "το πανηγύρι στο δρόμο" στο Τ.Δ. Παναιτωλίου στο Δήμο Θεστιέων


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Παναιτωλίου του Δήμου Θεστιέων η γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Στις 23 Μαΐου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας εψάλη ο μέγας εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Ακολούθησε λιτανεία της Ιερής Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και δέηση στην πλατεία Ελευθερίας. Στη λιτανεία πρωτοστάτησαν μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Παναιτωλίου, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χρήστος Καπράλος» καθώς επίσης και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Θεστιείς» που συνόδευσαν την εικόνα της Αγίας Τριάδος ντυμένοι με παραδοσιακές Ελληνικές φορεσιές. Η περιφορά της εικόνας έγινε με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λούρου Πρεβέζης.


Το Πνευματικό Κέντρο και η Δημοτική Επιχείρηση είχαν οργανώσει για το βράδυ της ίδιας μέρας το ιδιαίτερα πρωτότυπο «Πανηγύρι στο Δρόμο». Συμμετείχαν όλοι οι επιχειρηματίες της κεντρικής αγοράς Παναιτωλίου. Το πανηγύρι άνοιξε με το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ» που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.


 Η ορχήστρα «Ανδρομέδα» έπαιξε λαϊκά τραγούδια και στη συνέχεια ο Πετρολούκας και Αντώνης Κυρίτσης, που είναι οι στυλοβάτες της δημοτικής μας παράδοσης μάγεψαν με τα δημοτικά τραγούδια που έπαιξαν. Το κέφι ήταν αστείρευτο και εκδηλώθηκε με χορευτικές ομάδες σ’ όλη την έκταση του δρόμου. Πολλοί επισκέπτες από το Αγρίνιο και τα γύρω χωριά που βρέθηκαν εκεί είτε τυχαία είτε προσκεκλημένοι ενθουσιάστηκαν με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε. Διάχυτη και γενικευμένη ήταν η εντύπωση ότι η βραδιά ήταν απολύτως πετυχημένη.

Ο Δήμαρχος Θεστιέων κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης τόνισε ότι με το πανηγύρι αυτό, που έγινε πλέον θεσμός, προωθούμε παράλληλα τις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης καθώς τα οφέλη δεν συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο αλλά διαχέονται σε όλους τους επαγγελματίες. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να αποτελέσει πολιτιστική αναφορά για την περιοχή μια και τα πραγματικά παραδοσιακά πανηγύρια τείνουν να εκλείψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα "συστήματα" στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν...

   Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ο τίτλος για όσα συνέβησαν θα μπορούσε να είναι "η εκδίκηση των Πασοκογεννών" ...