Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

«Ξεπούλημα της ΔΕΗ προκαταλαμβάνει ο πρόεδρός της»

Δήλωση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Η. Διώτη για τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβού για τιμολόγια, λιγνίτη, υδροηλεκτρικό σταθμό στα Κρεμαστά



Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού και τις δηλώσεις του περί πρόθεσης αυξήσεως των τιμολογίων της ΔΕΗ αλλά και για το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός αντλητικού υδροηλεκτρικού έργου-μαμούθ, ισχύος 880 μεγαβάτ, στην περιοχή των Κρεμαστών στον Αχελώο, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη σχολίασε:

«Τείνουν να γίνουν ίδιον του ΠΑΣΟΚ οι πολιτικές και άλλες κωλοτούμπες. Μόλις ένα μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωνε ότι “δεν πρόκειται να επιβληθεί αύξηση στα τιμολόγια της επιχείρησης”. Προχθές, όχι απλά πήρε πίσω τις διαβεβαιώσεις του, αλλά “έριξε” την ευθύνη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να πιέσει προς την απελευθέρωση των τιμολογίων με γρηγορότερους ρυθμούς. Δεν φτάνει που καταρρακώνεται το εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, τώρα σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, το ελληνικό νοικοκυριό θα κληθεί να πληρώσει αύξηση τιμολογίων 4% και 5% ανά έτος, μέχρι το 2013. Επιπλέον, με το να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ με ποσοστό κάτω του 51%, προκαταλαμβάνει το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες, ερχόμενος σε αντίθεση με την πολιτική του προϊστάμενο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που διακήρυττε σε όλους τους τόνους το αντίθετο.

Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού στα Κρεμαστά, ας μας επιτραπεί να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στη διαβεβαίωση ότι δε σχετίζεται με το έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου. Κρίνοντας από τη διγλωσσία που διέπει την κυβέρνηση στο θέμα της εκτροπής, αλλά και από την πρόσφατη δήλωση, πάλι του κ. Ζερβού, ότι γίνονται ενέργειες ώστε το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας να ανεξαρτητοποιηθεί και να απεμπλακεί από τα έργα του Αχελώου, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από την εξαγγελία και του νέου έργου. Θα παρακολουθούμε την υπόθεση και επιφυλασσόμαστε, προκειμένου να επανέλθουμε μετά και την ανακοίνωση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ.
Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι και η πρόθεση ανεξαρτητοποίησης του έργου της Μεσοχώρας, και η εξαγγελία του νέου έργου, όπως και η προσπάθεια της ΤΕΡΝΑ να κατασκευάσει επτά (7) νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, επί του Αχελώου και παραποτάμων του, στην Αιτωλοακαρνανία, “σκοντάφτει” στις πρόσφατες δεσμεύσεις της υπουργού ΠΕΚΑ. Ότι, δηλαδή, οποιασδήποτε απόφασης για την χρήση των νερών της λεκάνης απορροής του Αχελώου, θα προηγηθεί η εκπόνηση και έγκριση των μελετών σχεδίων διαχείρισης των νερών. Και, βεβαίως, δεν ξεχνούμε ότι η χρήση των νερών για ενεργειακούς σκοπούς είναι βασικό αντικείμενο αυτών των μελετών.



Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης ξεκαθάρισε ότι οι επενδύσεις για νέες λιγνιτικές μονάδες θα γίνουν αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, όπως άλλωστε ζητούσαν εξαρχής και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Αυτή η δήλωση δε συμβιβάζεται με το άνοιγμα, από τη ΡΑΕ, της διαδικασίας για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων από ιδιώτες (υπάρχει άδεια παραγωγής στον όμιλο της ΤΕΡΝΑ, καθώς και νέα αίτηση από την Elpedison). Σε κάθε περίπτωση, το διακύβευμα είναι να ανατραπεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για δημιουργία νέων ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων και να στραφούμε σε άλλες πιο ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον και την δημόσια υγεία πηγές ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φωτογράφος "καβάλησε" τους δημοσιογράφους για να βγάλει φωτογράφιες

  25η Μαρτίου στο Αγρίνιο και από νωρίς στην Πλατεία Δημοκρατίας έχει μαζευτεί κόσμος για να παρακολουθήσει τυην παρέλαση. Σιγά σιγά όλοι π...