Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Το καλάθι των ΟΤΑ

Από το 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.), το 12% του ΦΠΑ και από το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα αποτελείται το «καλάθι» των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των δήμων. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να αυξάνονται τα ποσοστά από τους δύο πρώτους φόρους σε περίπτωση που το κόστος των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα. Να σημειωθεί ότι τα 2/3 των κονδυλίων αυτών θα αποδίδονται στους δήμους για κάλυψη λειτουργικών δαπανών και το 1/3 για κάλυψη επενδυτικών δαπανών (άρθρο 259).


Όσον αφορά τις περιφέρειες το «καλάθι» των ΚΑΠ θα προέρχεται από το 2,4% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.) και το 4% του ΦΠΑΚαι στην περίπτωση των περιφερειών δίνεται η δυνατότητα να αυξάνονται τα ποσοστά από τους δύο φόρους σε περίπτωση που το κόστος των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα. Παράλληλα κατά το μεταβατικό διάστημα το κόστος άσκησης των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων, καλύπτεται με μεταφορά των αναγκαίων πιστώσεων από τους αντίστοιχους φορείς που τις ασκούσαν, κατά τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού (άρθρο 260).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φωτογράφος "καβάλησε" τους δημοσιογράφους για να βγάλει φωτογράφιες

  25η Μαρτίου στο Αγρίνιο και από νωρίς στην Πλατεία Δημοκρατίας έχει μαζευτεί κόσμος για να παρακολουθήσει τυην παρέλαση. Σιγά σιγά όλοι π...