Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Το πρόγραμμα του κ. Μοσχολιού παρουσιάζει τις θέσεις του σαν να πρόκειται να αναλάβει τώρα για πρώτη φόρα τη δημαρχεία

Κάποιοι ανακαλύψανε μετά από τέσσερα χρόνια ότι απαιτείται στροφή στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, την πληροφορία και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Όσοι με προχειρότητα και βιασύνη αντέγραψαν θέσεις και απόψεις φορέων και επιστημόνων που βρήκαν στο διαδίκτυο μετά από μια γρήγορη περιήγηση και θεωρούν ότι έχουν διατυπώσει ένα αξιόπιστο και αξιόλογο πρόγραμμα, δεν μπορούν να πείσουν κανένα.

Μέχρι σήμερα δείξαμε υπέρμετρη κατανόηση και δεν μιλήσαμε για το πρόγραμμα του κ. Μοσχολιού, γιατί θεωρούμε ότι «ο καθένας φτάνει μέχρι εκεί που μπορεί να πηδήξει».

Η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ παρά την εθελοτυφλία κάποιων εδώ και αρκετές μέρες, συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου 2010, έχει αναρτήσει το πρόγραμμα της στο διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να το δει ολοκληρωμένο στην ιστοσελίδα του συνδυασμού, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.dstamatis.gr/ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Προγραμματικές θέσεις».

Η έντυπη μορφή αυτού του προγράμματος ήδη έχει αρχίσει να μοιράζετε στους Δημότες του Νέου Δήμου Αγρινίου και καλούμε όσους δεν το έχουν προμηθευτεί να το αναζητούν στα εκλογικά κέντρα του συνδυασμού ή να το προμηθευτούν από τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Επίσης καλούμε τους Δημότες του Νέου Δήμου Αγρινίου να συγκρίνουν αυτά τα δύο προγράμματα για να αντιληφθούν μόνοι τους ότι το πρόγραμμα της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Νέο Δήμο Αγρινίου, ενώ το πρόγραμμα του συνδυασμού του κ. Μοσχολιού θα μπορούσε να το εκτυπώσουν και να το διακινήσουν, αρκετοί δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, αφού ταιριάζει παντού.

Το πρόγραμμα λοιπόν του συνδυασμού του κ. Μοσχολιού:

• Δεν διατυπώνει πρόταση για το πώς θα γίνουν όλα αυτά τα ωραία και θαυμαστά που αναφέρει. Δηλαδή, ποια συγκεκριμένη στρατηγική θα ακολουθήσει για την ανάπτυξη του νέου διευρυμένου Δήμου Αγρινίου.

• Η αναπτυξιακή διάσταση των προγραμματικών του θέσεων παρουσιάζεται αποσπασματικά χωρίς να θεμελιώνεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο.

• Οι προγραμματικοί του άξονες δεν βασίζονται σε ένα συγκροτημένο πλαίσιο στρατηγικής αξιοποίησης των τοπικών πλεονεκτημάτων για τη δημιουργία ανάπτυξης με βιώσιμη προοπτική.

• Παρουσιάζει ένα ευχολόγιο δράσεων και συνεργασιών, προτείνοντας αποσπασματικά έργα και προγραμματίζοντας μελέτες στο μέλλον προς εύρεση αναπτυξιακής στρατηγικής.

• Δεν προκύπτει η ύπαρξη ενός ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου οράματος για το Νέο Δήμο Αγρινίου.

• Είναι εμφανές ότι δεν έχει γίνει κατανοητό από τους συντάκτες του, ότι στη τρέχουσα οικονομική συγκυρία οι πόροι προς διαχείριση θα περιοριστούν και κατά συνέπεια απαιτείται μία ολοκληρωμένη στρατηγική από πολύ νωρίς προκειμένου να βρεθούν άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

• Κινείται στη λογική της απλής διαχείρισης των θεμάτων του Νέου Δήμου Αγρινίου και όχι στην κατεύθυνσης μιας ολοκληρωμένης διοίκησης ενός Καλλικράτιου Δήμου.

• Μετά από 4 χρόνια θητείας ο κ. Μοσχολιός, ανακάλυψε και θεωρεί πλέον σκόπιμο να επιδιώξει τη στροφή του Αγρινίου στην γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, την πληροφορία και την τεχνολογική ανάπτυξη εν γένει.

• Οι δράσεις προβολής, ενθάρρυνσης, κατάρτισης νέων επιχειρηματιών και αναβάθμισης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να έχουν εφαρμοστεί στον παλαιό Δήμο Αγρινίου πριν την κρίση, ώστε να περιορίζονταν οι επιπτώσεις της.

• Αφιερώνει ελάχιστο χώρο για την οργάνωση του Νέου Δήμου Αγρινίου και των υπηρεσιών του, όταν είναι δεδομένο με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Καλλικράτη, ότι η μετάβαση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα έργα της μετεκλογικής περιόδου.

• Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη πόλη του Αγρινίου (π.χ. το Στάδιο, το Πάρκο, υποβαθμισμένες γειτονιές), τα οποία θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί ήδη.

• Το πρόγραμμα του Μοσχολιού δείχνει να αγνοεί ότι είναι ήδη δήμαρχος της πόλης αυτός και η παράταξη του εδώ και χρόνια. Αντιθέτως παρουσιάζει τις θέσεις του σαν να πρόκειται να αναλάβει τώρα για πρώτη φόρα τη δημαρχεία.

• Τίθεται το ερώτημα.Πως ο κ. Μοσχολιός θα διοικήσει έναν διευρυμένο δήμο, όταν διοικώντας έναν μικρότερο σε μέγεθος δήμο άφησε τόσα πολλά πράγματα στην άκρη και ασχολήθηκε κυρίως με την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης; Μήπως οι περιφερειακοί δήμοι θα αγνοηθούν παντελώς;

Από την άλλη στο Προεκλογικό Πρόγραμμα της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι και οι προτεραιότητες της τοπικής ανάπτυξης, καθώς και η οργάνωση των Υπηρεσιών του Νέου Δήμου Αγρινίου, των Νομικών του Προσώπων και των Επιχειρήσεων του, και παράλληλα εξειδικεύονται οι δράσεις, που θα πρέπει να αναλάβει η νέα διοίκηση του Δήμου για την επίτευξη των στόχων αυτών.

1. Προωθεί το μοντέλο τοπικής ανάπτυξης της ενδογενούς βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο βασίζεται σε συλλογική προσπάθεια όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των επαγγελματικών ομάδων και, φυσικά, της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο:

• Επιδιώκει τη συνολική συνοχή με τη μεγιστοποίηση της συμβολής των ενδογενών πόρων της περιοχής

• Προωθεί τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και των θεσμικών οργανώσεων

• Εντάσσει τους τομείς δραστηριότητας σε μια λογική καινοτομίας

• Συγκροτεί τη συνεργασία με άλλες περιοχές και

• Συναρθρώνει την τοπική πολιτική με τις περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές

2. Η στρατηγική της ενδογενούς βιώσιμης ανάπτυξης λαμβάνει υπόψη τη συμβολή κάθε συνιστώσας στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανταγωνιστικότητα της περιοχής, και προωθεί την ενίσχυση και αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τοπικού κεφαλαίου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της τοπικής ανταγωνιστικότητας με προτεραιότητα δράσεις που αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

3. Έχει ΟΡΑΜΑ: «Να αποτελέσει ο Νέος Δήμος Αγρινίου οικονομικό, εμπορικό και αναπτυξιακό κόμβο της Δυτικής Ελλάδας συνδεδεμένος με την τοπική παραγωγή και την πολιτιστική παράδοση και να γίνει τόπος ποιοτικής διαβίωσης με ευκαιρίες για τους νέους μέσα από την ανάδειξή του ως ιδιαιτέρου επενδυτικού και τουριστικού προορισμού».

4. Χαρακτηρίζεται από το αξίωμα: Τοπική δράση – Υπερτοπική διεκδίκηση

5. Αναζητά χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, ΣΔΙΤ, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Jessica, Jeremie) και δεν περιμένει χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση (κρατικό προϋπολογισμό)

6. Πάνω απ’ όλα όμως, μιλάει στους ανθρώπους του τόπου μας, για τον τόπο μας.

Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να ενημερωθούν και για τα δύο αυτά προγράμματα, γιατί παρά τα όσα περί του αντιθέτου διατυμπανίζει η παράταξη του κ. Μοσχολιού, η σύγκριση και μόνο των δύο διαφορετικών προγραμμάτων, εύκολα μπορεί να αποδείξει ποιος λέει αλήθεια και ποιος με στείρους, αδιέξοδους και ανέξοδους ετσιθελισμούς (γεμάτες οι σελίδες από θέλουμε) προσπαθεί ανεπιτυχώς να εντυπωσιάσει.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα "συστήματα" στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν...

   Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ο τίτλος για όσα συνέβησαν θα μπορούσε να είναι "η εκδίκηση των Πασοκογεννών" ...